Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se chovat v době plastové?

Vědečtí pracovníci z celého světa shromáždili data za šest let do roku 2013 a dospěli k závěru, že v oceánech je více než 5 trilionů kusů mikro plastů (což jsou úlomky plastů o velikosti od 100 nanometrů až po 5 milimetrů). 

Lidé, kteří pravidelně holdují mořské stravě, mohou do těla dostat až 70 000 drobných částeček plastu za rok.

Česko nemá oceány s nahromaděným plastovým odpadem, přesto se problém odpadků z umělých hmot nevyhýbá ani nám. Jak města, tak i volnou krajinu trápí pohozené odpady. Nejčastěji obaly od sladkostí nebo rychlého občerstvení, či PET lahve. Odhaduje se, že na jednoho obyvatele ČR ročně připadá 6 kilo odpadu odloženého mimo koše, nebo recyklační místa. Studie zpracovaná pro Ministerstvo životního prostředí ukazuje, že průměrný vzorek volně pohozených odpadů je tvořen z více než 41 % plasty. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že by správným receptem v boji proti volně pohozenému odpadu by mohlo být zavedení záloh na plastové obaly.

Podle nové odpadové legislativy, kterou loni schválila vláda, se ale v ČR nepočítá s plošným zálohovým systémem PET lahví. Přestože takové opatření buď má, nebo připravuje, už polovina zemí EU, naše Ministerstvo životního prostředí to považuje za nekoncepční zásah a více věří žlutým kontejnerům na tříděné plasty. Češi se přitom k zálohování PET lahví v průzkumech staví většinou vstřícně.

Podívejme se tedy, jak tento – údajně nekoncepční zásah – funguje v Německu. Od května roku 2006 zde musejí všechny obchody s plochou od 200 metrů čtverečních, prodávající nápoje v povinně zálohovaných lahvích, lahve i vykupovat. V současnosti pak náš západní soused konstatuje, že vytřídí zhruba 98 procent plastových lahví a bezmála všechny dokáže recyklovat.

„Když se systém v roce 2003 zaváděl, všichni si stěžovali. Ale kdyby se nyní rušil, lidé by křičeli,“ říká Frank Welle z Fraunhoferova institutu pro procesní inženýrství a obalovou techniku. Systém si podle něj pochvalují výrobci nápojů, supermarkety i zákazníci.

Výše zálohy se v Německu liší podle druhu obalu. Na plastové lahve, které se vracejí do oběhu, činí záloha 15 centů (3,80 Kč). Tyto lahve mohou být opakovaně použity až 25krát. Pro srovnání, skleněné vratné lahve mohou být opakovaně naplněny až 50krát. U lahví, které musí být po prvním použití recyklovány, činí záloha 25 centů (6,40 Kč).

Pro úplnost dodávám, že odpůrci zálohového systému PET lahví v ČR tvrdí, že Německo po zavedení tohoto systému zaznamenalo propad v třídění ostatních odpadů o 11 procent. Ovšem nepodařilo se mi vypátrat, čím je toto číslo zdůvodněno a spojovat ostatní odpady s fungujícím systémem zálohovaných PET lahví se mi jeví jako krkolomné.

Navíc, stále více států se přiklání k zálohování PET lahví. Tento systém dlouhodobě praktikují v Chorvatsku, Německu, Dánsku, Norsku, Finsku, Švédsku, Nizozemsku, Estonsku, Litvě a na Islandu. V nejbližších letech mají zálohování zavést v Portugalsku, Turecku, na Maltě a na Slovensku.

Slovenská vláda už schválila návrh zákona, kterým zavádí zálohování PET lahví a plechovek s nápoji od roku 2022. Slovensko chce tímto opatřením dosáhnout až 95 procentní recyklace nápojových obalů, zatímco v současnosti je to jen 60 procent. Vratná záloha za PET láhev tam bude 12 centů (tři koruny) a za plechovku deset centů (2,60 koruny).

Podotýkám, že statistiky EU uvádějí, že se v Evropě ročně vyprodukuje okolo 27 milionů tun plastového odpadu. Recyklováno je však pouhých 30 procent. Umělé hmoty znečišťují půdu i vodu a kromě toho je konzumují živočichové, zejména plankton, ryby a ptáci, kterým způsobují zdravotní problémy a někdy i smrt. Ostatně, plastová lahev se může v přírodě rozkládat až 400 let.

A že se s tím dá něco dělat, to nyní uvedu na třech konkrétních příkladech udržitelné ekonomiky plastů:

1) Pivovar Gambrinus ze skupiny Plzeňský Prazdroj jako první velká pivní značka v Česku přestal od nového roku stáčet a prodávat pivo v PET lahvích. Jak firma informovala, díky tomu sníží produkci plastu o 334 tun.

2) V České republice se každý rok spotřebuje zhruba 350 milionů jednorázových a obtížně recyklovatelných kelímků na nápoje. S dobrým řešením tady přichází projekt Otoč kelímek. Po vzoru Německa zavádí do českých kaváren první zálohový systém na vratné kelímky. Projekt se rozjel na začátku prosince a využít možnosti zapůjčení kelímku lze již na 43 místech po celé České republice.

A do třetice příklad ze světa: už v roce 2009 si v australském městečku Bundanoon (2500 obyvatel) odhlasovali úplný zákaz prodeje balené vody. Obchody ve městě nesmějí prodávat balenou vodu a na hlavních třídách města jsou rozmístěny kohoutky s filtrovanou vodou, kde si lidé mohou vodu sami zdarma natočit.

Autor: Jiří Carbol | čtvrtek 30.1.2020 9:48 | karma článku: 20,03 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Jiří Carbol

Maturita z matematiky, aneb škola hrou, vlohy a praxe

Jsou tři druhy lidí: ti, co počítat umí a ti, co počítat neumí... Ale vážně - proč se maturita z matematiky stala strašákem středoškolských studentů i jejich rodičů? Jsou k tomu tři zásadní důvody.

24.5.2020 v 16:05 | Karma: 20,72 | Přečteno: 608x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Carbol

S koronavirem v kostce

Na všechny názory a teorie okolo koronaviru mám jednoduchý recept: věnuji se pouze tomu, co je jasné a prokazatelné.

21.4.2020 v 16:41 | Karma: 22,13 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Jiří Carbol

Očkování zasluhuje větší a serióznější pozornost, než dosud

Už v roce 2015 Nejvyšší soud doporučil - stejně jako Ústavní soud - aby ministerstvo zdravotnictví sejmulo z lékařů finanční odpovědnost za případné poškození zdraví dětí po povinném očkování.

29.2.2020 v 16:30 | Karma: 12,18 | Přečteno: 263x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Carbol

Dejme dětem šanci ...

Mám rád dobré zprávy. Předesílám, že jsem rád poslem takových zpráv a mohou-li pomoci nejen společnosti, ale především konkrétním lidem, tím lépe.

22.12.2019 v 21:15 | Karma: 14,19 | Přečteno: 319x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Carbol

švejkovství v novém zákonu o rodičovských příspěvcích

Rodiče na rodičovské dovolené (mimochodem, opravdu si někdo myslí, že péče o malé děti je dovolená?) tak tito rodiče by si mohli od nového roku finančně přilepšit. Ale ne všichni, nýbrž jen osmdesát procent z nich.

14.10.2019 v 15:29 | Karma: 15,81 | Přečteno: 366x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 987x
Ze své podstaty jsem povahou věčný optimista, který neustále a za všech okolností věří, že dobro zvítězí a je ochotný za své přátele lidsky bojovat, i když se to třeba zrovna politicky nehodí.

Seznam rubrik