Jiří Carbol

Smrad od rybí hlavy budeme cítit ještě dlouho.

2. 08. 2014 22:27:57
Slyšel jsem docela dobrý bonmot: Kdyby se u nás v posledním čtvrtstoletí masivně nekradlo, mohli bychom všichni žít na sociálních dávkách. Ale protože někteří kradli v miliardách, tak výplaty naprosté většiny pracujících lidí připomínají sociální dávky...

Na tento bonmot jsem si vzpomněl, když mi přítel řekl o svém synovi, že v posledním roce vysoké si na výměnném pobytu v Rakousku sehnal brigádu číšníka za dva tisíce euro měsíčně - a vážně uvažuje o tom, že se do České republiky hned tak nevrátí.

Naši lidé přece nepracují o nic hůř než Rakušané nebo Němci. Neúspěch naší ekonomiky tedy musí obecně vycházet z něčeho jiného - a stará pravda říká, že „ryba smrdí od hlavy“.

Je nesporné, že mantinely naší ekonomiky na čtvrtstoletí zásadním způsobem určil Václav Klaus se svými spolustraníky. K tomu je pak nutno připočíst fakt, že současná vláda přebírala ministerstvo financí po „úspěšném“ působení vlády Petra Nečase. Jen pro zajímavost uvedu dvě čísla. V roce 2007 byl podíl státního dluhu na HDP 25 procent. Ale do roku 2013 se tento podíl zvýšil na 46 procent. Dodejme k tomu, že průměrná hrubá měsíční mzda podle Českého statistického úřadu byla 26 637,- Kč, a dvě třetiny lidí na ni v roce 2013 vůbec nedosáhly.

Po takovém zjištění je pak jasné, proč naši čerství absolventi vysokých škol raději odcházejí pracovat do zahraničí. Navíc je to ovšem pouze střípek do mozaiky. Mnohem horší je podle mého to, s čím se doma budeme muset ještě dlouho srovnávat. Například s tím, co provedl pan exministr Jaromír Drábek v rámci tzv. sociální reformy – prý kvůli úsporám ve státním rozpočtu.

Jsem přesvědčen, že úroveň každé společnosti určuje to, jakým způsobem se stará o ty nejslabší – lidi s postižením, děti a seniory. Ovšem co na tomto poli Drábkovo ministerstvo předvedlo, to osobně považuji v některých případech až takřka za hyenismus. Paradoxně při současné korupci a promrhání stamilionů korun.

Jiří Carbol

Autor: Jiří Carbol | karma: 29.73 | přečteno: 1307 ×
Poslední články autora